LenaP.

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Učiteľka nad zlato?

Ani v najdokonalejšom svete nie je nič také dokonalé ako sa zdá. Útla kniha s ružovým papierový obalom a názvom Učiteľka nad zlato v sebe skrýva viac ako sa na prvý pohľad zdá.
Autorka Anisha Lakhani živo vykresľuje pomery vychytenej školy na Upper East Side, kde pravidlá určujú peniaze. Mladá začínajúca učiteľka Anna Taggertová sa s entuziazmom a zápalom po práci vrhá do kolotoča úplatkov, klamstiev a podlizovania. Mladým siedmakom učenie nič nehovorí. Na všetko majú doučovateľky, ktoré ich v skutočnosti nedoučujú, ale všetky práce robia za nich. Niet preto divu, že všetci po odovzdaní úloh excelujú. No sami sú bezradný. Anne sa spočiatku toto všetko nepáči. Svoje hodiny sa snaží viesť po svojom aby žiakov čo najviac zaujala. To je proti vôli rodičov, ktorý si myslia, že od ich detí sa vyžaduje veľa a viac ako dve hodiny učenia by im mohli uškodiť. Proti je aj vedenie školy. Anna si preto nachádza novú cestu. Cestu ktorou sa vybrať nechcela. Začne doučovať. To čo sa spočiatku vidí ako super príležitosť na privyrobenie ju začne ovládať. Vidina dobrého zárobku, za ktorý si bude môcť dovoliť, okrem platenia účtov, aj nové topánky a postupne byt jej celkom zoberie súkromie. Priateľku nachádza tam, kde by ju čakal najmenej. Ale je Redni ta práva na priateľstvo? Na konci knihy dáva autorka hlavnej postave priestor na morálnu očistu a napravenie zlého. K návratu a zlepšeniu jej pomôže kolega Damián. Spočiatku málo pútavá kniha vás strhne svojim nečakaným spádom a vyhrotením situácie. Hlavná hrdinka Anna zradzuje svoje morálne zásady a podlieha všetkému čo predtým odsudzovala. Prevedie nás domami a bytmi tých najbohatších ľudí na Manhhatane. Kniha sa ma svojim dejom strhla a nedokázala som sa od nej odtrhnúť. Prečítala som ju celú od začiatku do konca za pár hodín a takmer na jeden dych. Žiadna kniha ma svojim dejom nenadchla tak ako táto. Atmosféru dotvárala jednoduchý štýl písania. Autorka sa nebálo používať expresívne slová, ktoré dodali príbehu nádych skutočnosti, prítomnosti a sveta mladých ľudí. LenaP.

Recenzie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014